Idéen om Haabrann kom sensommeren 2020. Lage chilisauser på egendyrket chili fra Arnt Haralds gård på Slagen i Tønsberg.

Hvem er vi?

Arnt Harald Stange og kokk Stian Floer, begge fra Tønsberg. 

Arnt Harald startet i sin tid Stange kylling og har lang erfaring med å jobbe mot både restaurant og dagligvare. I tillegg til å være bonde er han også utdannet gartner og gror alt som kan spire på gården sin i Tønsberg. Dyrking av chili startet egentlig ved en tilfeldighet, men ble fort en lidenskap. 


Stian Floer er utdannet kokk, kokebokforfatter, programleder og gründer av kokkekollektivet Lava Oslo som blant annet har restaurantene Sentralen, Katla og Smalhans. Nå satser han på sitt nye prosjekt Foldenbanden som Haabrann igjen er en del av. For Stian har bærekraft, kortreist, økologisk og råvareutnyttelse alltid vært svært viktig og null svinn policy er et mantra på alle hans restauranter. Utover Haabrann står Foldenbanden for driften av Strandhuset i Bærum, Stasjonen restaurant, bar og scene i Tønsberg, Fiskebruket på Myken på Helgelandskysten og Paahuk strandbar og kafé på Bygdøy. 


Etter å ha kjøpt chili fra Arnt Harald i flere år kom idéen om å lage chilisauser med Arnt Harald som chilibonde og Stian som produktutvikler. Sammen skulle de skape et unikt produkt, chilisaus laget på chili de selv hadde dyrket i Norge. All chilien dyrkes på Arnt Haralds gård på Slagen i Tønsberg og allerede i januar starter prosessen for kommende år hvor det tas frøprøver. I februar settes frøene i små potter med jord og vi venter på at det skal spire. De første ukene er de små plantene på besøk hos nabobønder som har oppvarmet drivhus før de blir pottet om i større potter og innlosjert i vårt eget naturlig drivhus på 650 m². Her brukes ingen sprøytemidler, hønene på gården tar seg av skadedyr, og insektene med litt hjelp av vinden, gjør jobben med å pollinere plantene. 

Men hvorfor stoppe der? Stian hadde sett seg lei på at mango og ananas stadig fikk hovedrollen i de fleste sauser som produseres både i utlandet og her til lands. Hvorfor var det slik når det finnes så mye godt som gror innenfor våre egne landegrenser, og som ikke minst er mye bedre for miljøet? Og her ble enda en grunnsten i Haabrann lagt. Ikke nok med at all chilien dyrkes i Norge, men alt av frukt og grønt som brukes i sausene skal også være dyrket eller gro naturlig i Norge. Derfor vil du i Haabrannprodukter kun finne frukt og grønt som er dyrket i nettopp Norge, helst i Vestfold regionen. I sausene våre finner du røde og gule plommer, stikkelsbær, selvplukkede rognebær, tindved og gresskar. Hvitløk og løk er dyrket i Norge og som oftest økologisk. Bærekraft er viktig for oss, men per i dag er ikke Haabrann et sertifisert økologisk produkt. Det meste av frukt vi bruker i sausene er økologisk dyrket, men chilien står i potter på ikke godkjent økologisk mark i drivhuset, så vi vil derfor vil vi ikke få Debio sertifisering. Utover dette er produktet nesten 100% økologisk og naturlig. 


Sausene produseres på Smiløkka Arena på Vear utenfor Tønsberg, hvor blant annet kjøkkenet er drevet 100% på solcellepanel som står på taket. Smiløkka er en produksjonsbedrift og tiltaksarrangør for NAV og en arena som bidrar til utvikling og vekst på individ og samfunnsnivå med visjonen «Bedre muligheter for alle». 


Med Haabrann vil vi vise at chili er mer enn bare sterkt. Det er et hav av ulike farger, fasonger, smaker og bruksområder. Topper du dette med det fantastiske matfatet vi har i vårt langstrakte land finner du Haabrann. Vi er stolte ambassadører av norsk frukt og grønt, norske bønder, alle kokker-, hobbykokker- og kokkespirer der ute, fantastiske smaksopplevelser og ikke minst viljen og drivkraften til en sunnere og mer bærekraftig hverdag.